Van alle beroepen is natuurlijk de skileraar een hele bijzondere. Piloten halen het lang niet bij een skileraar. Een piloot vliegt met 1 vliegtuig met stilzittende mensen door de lucht terwijl skileraren met een compleet groepje meestal in mach 3 de berg afvliegen.
Om dit alles in goede banen te leiden heeft de skileraar ook zijn eigen vakjargon. Wij van SkiGuru kunnen het niet laten om toch even een tipje van de sluier op de lichten. Hier komen 3 belangrijke termen uit de taal van de skileraar: het skileraariaans
Term 1 – De centrale balans
Centrale balans is een mooie term om aan te geven dat een skier niet voorop, niet achterop staat maar centraal in balans. De gewrichten zoals knien, enkels en heup zijn daarbij licht gebogen. Dit is noodzakelijk om goed te kunnen bewegen en dus skien. Het komt er dus gewoon op neer: je staat lekker op je skies man…
Term 2 – De alpine balans
Een andere balans in het skien is de alpine balans. Dit heeft alles te maken met de hoek(en) die jouw lichaam aanneemt ten opzichte van de hellingshoek. Het gaat hier dus om kanthoek van de skies veroorzaakt door enkels, knien en heupen. Het komt erop neer dat je een compliment krijgt over je carvetalenten…..das mooi!
Term 3 – Aaneengesloten dynamische beweging
Ik moet je zeggen dat deze term een beetje is opgeblazen en je zult m zelden horen. Dat neemt niet weg dat dit toch een mooie manier is om te zeggen…..ik ben lekker aan het skien en het ziet er nog goed uit ook!
Dus als je nu nog een keer een kansloze crash maakt terwijl het terras vol zit met kniffelend volk, roep dan: jottum daar zat ik in mijn centrale balans en alpine balans er toch even naast! Doet het goed….of misschien wel helemaal niet.
SkiGuru