Een veel gehoord gezegde: fietsen verleer je nooit. Vreemdgenoeg geldt ditzelfde voor skien. Of is het niet vreemd? Skien en fietsen lijken meer op elkaar dan je denkt….
Als je met twee skies naar beneden gaat, begint een bocht doordat je de skies instuurt met de punten naar de zijkant. Als de skies licht gedraait zijn begint het uitsturen van de bocht.
Uitsturen
Bij het uitsturen van een bocht is er druk op je dalski. De ski wordt licht op de kant gezet. Door de druk op de dalski en de licht kanthoek, kan de ski zich als het ware in de sneeuw graven. Hierdoor kun je een bocht maken.
Insturen
Aan het einde van de bocht, aan het begin van de nieuwe bocht worden de skies met de punten richting het dal gestuurd om daarna licht richting de zijkanten te worden gestuurd.
En wat heeft dit met fietsen te maken?
Tijdens het fietsen druk je steeds met 1 voet, 1 pendaal naar beneden. De andere voet doet niets maar wordt met het pendaal naar je toe geduwd. Dit komt overeen met het druk zetten op je dalski en daarmee druk loslaten van je bergski. Tussendoor is de druk gelijk op beide pendalen.
LETOP: Het verschil tussen fietsen en skien is dat de voeten niet te veel voor of na elkaar komen. Je schuift dus tijdens het skien niet actief met je voeten naar voren en achteren.
Tijdens het skien druk je dus op je dalski net zoals je de pendaal naar beneden drukt. Tegelijkertijd laat je de druk los op je bergski net zoals het andere pendaal. Lastig? Ga eens met de fiets naar een sneeuwbaan en probeer het uit!